Skygger - hvad er det?

Kære dig!

 

En skyggeside er en egenskab ved os selv, som vi igennem vores opvækst har lært at opfatte som uønsket eller negativ. Derfor forsøger vi, ofte ubevidst, at gemmer denne egenskab af vejen, både for os selv og andre.

En egenskab kan også forstås som en følelse.

Det er altså de følelser, vi ikke ønsker at vise verden og som vi heller ikke har lyst til, at se i os selv, vi i skyggearbejdet har fokus på. Både de positive (lyse) og de negative (mørke) skygger.

 

Hvorfor har vi skygger?

Udfordringen er ikke, at vi har skyggesider.

Det har alle, selv dine idoler eller helte – dem du ser op til, har skygger.

Det er ganske normalt og meget menneskeligt.

Skygger bliver til gennem vores opvækst også selv om vi måske synes, vores opvækst har været god. Så kan vi som børn, slet ikke lade være med, at gøre det, som vi få mest anerkendelse og ros for. Og det som vi oplever giver negativ feedback forsøger vi at gemme væk.

Derfor er det vigtigt, at blive bevidst om hvad ens historie, har været med til, at sætte i skyggen.

 

Hvad får man ud af at arbejde med sine skygger?

Gennem skyggearbejde får vi adgang til sider af os selv, vi måske ikke udnytter til fulde i dag.

På den måde styrker vi den, vi er, og de muligheder, vi har. Vi bliver mere os selv, og vores omgivelser kan tydeligere mærke os. Vi bliver mere fri til at vise, hvem vi i virkeligheden er.

Som udgangspunkt har vi alle adgang til alle følelser. Men på grund af nogle oplevelser i fortiden, har vi nogle gange afskåret os selv fra, at have adgang til bestemte følelser. Når vi arbejder med vores skyggesider, har vi mulighed for at komme til en tilstand af følelsesmæssig helhed og balance.

Vi bliver i stand til at mærke, forstå og rumme alle aspekter af os selv.

Skyggearbejde er kort og godt en dybdegående undersøgelse af vores indre verden kombineret med konkret handling.

Jeg har selv arbejdet med mine skygger og kan mærke hvor stor en forståelse, selvaccept, frihed, glæde og ro det har bragt mig.

Et psykologisk begreb

Skyggen som psykologisk begreb stammer fra den schweiziske terapeut og psykiater Carl Gustav Jung. En international ekspert i personlig transformation ved navn Debbie Ford har videreudviklet teorien og oprettet sit eget institut ”The Ford Institute” i USA. Hendes mission var ”to inspire humanity to lead fully integrated lives”. Med det mente hun, at ved at blive bevidst om sin egen skygge og arbejde med sin skygge, kunne den enkelte opnår følelsesmæssig frihed og selvkærlighed. Hun er meget inspirerende og har skrevet utrolig mange bestsellerbøger, om det at leve med og arbejde med sin skygge. Hun er desværre død, men hendes institut lever videre og uddanner årligt mange skyggevejledere her i blandt Pernille Melsted som jeg har uddannet mig under.