Det var det som Jung mente med individuation, som betegnelse for menneskets udviklingsproces. 

 

Formålet med individuation er, at mennesket skal blive sig selv, at finde ind til sin indre personlighedskerne.
Men hvad betyder det egentlig?
Og hvorfor er lige præcis det valg, også din vej til et liv med mere indre ro og selvkærlighed?

Hvad betyder ‘Hellere hel end god’?

Det betyder, at Jung hellere ville være et heltmenneske med alt, hvad vi nu indeholder end han ville være et godt menneske. Jung ville altså hellere sige nej, være til besvær, pinlig, doven, eller en bangebuks end han ville fornægte sider af sig selv.

Hvorfor?
Jo fordi han ville have friheden til at være ALLE sider af sig selv.

Jung mente, at når vi fornægter sider af os selv, bevæger vi os væk fra os selv. Vi har mere fokus på, hvad andre mennesker måtte tænke om os, end vi har på at være os selv. Hvile i os selv.

Jungs ønske var derfor at være hel i stedet for at stræbe efter perfektion og anerkendelse fra andre.

Skyggen er en del af dig, som du har brug for. 

Hver enkelt side af dig har sin berettigelse og vigtighed for dig og din balance. Mit fokus som skyggecoach er, som Jungs, på at vi skal forstå, rumme og se en værdi af alle aspekter af os selv. Jeg arbejder på, at hjælpe mine klienter til at blive hele mennesker, som er frie til at træffe beslutninger i overensstemmelse med deres inderste drømme, ønsker og integritet.

I min skyggecoaching hjælper jeg dig med at kunne være med alt, hvad du er. Dvs. både de ting, som du virkelig ikke har lyst til at være og det som du ikke tror, du er. Rigtig mange har fx svært ved at være egoistiske. Men hvis du tør være lidt mere egoistiske, kan du få friheden til at sige nej til fx en arbejdsopgave eller til at prioritere dig selv højest en gang i mellem.

Lige så mange har svært ved at tro på, at de er enestående. Men hvis du tør tro på, at du er enestående, tør du måske dele dine ’skøre’ unikke ideer, du bliver fri til at vælge at skille dig ud fra mængden med et anderledes synspunkt og du får mod til at tro på, at du er betydningsfuld for dem, som er omkring dig.

Den sunde balance

En af grundtankerne i skyggearbejdet er, at du gennem adgang til ALLE sider af dig selv, kan finde den sunde balance. Skyggearbejde giver således ikke carte blanche til, at du pludselig skal være en kæmpe egoist, som fortæller hele verden, hver enestående du er. For så har du bare lukket ned for andre sider af dig selv – nemlig ydmyghed og ordinær.

Tanken er derimod en bevidst sund balance, hvor du får mulighed for at træffe de voksne modne beslutninger, i stedet for at skyggerne ubevidst kører med dig. Du bliver således bedre til at holde af dig selv og til at kunne rumme andre mennesker.

Er du i balance og fri til at være hele dig?

Kan du sige fra, når du bør?
Tør du stråle og vise verden, hvor fantastisk du er?
Eller holder du dig tilbage? Bange for om du er for lidt, for meget, for kedelig, for vild, for sur, for fjollet, for egoistisk, for selvopofrende, for dum eller for klog…

Hvordan ville det være at acceptere hele dig selv – med alt hvad du er?

Kærlig hilsen

Else Marie Brædder